| **please forgive me for asking this about time and speed....** | Gall
*Aug 2, 2003 3:03 PM* | | Hello again,
I m having a major brain fart. How do I figure out my avg speed if it took me 18:57 and 18:08 to do a 7 mile TT?
Pretty slow isnt it LOL.
How would I figure out how long on the avg. it took me to do a mile based on the above figures? |
| **It's called units conversion** | Kerry Irons
*Aug 2, 2003 3:41 PM* | | You have your time in minutes and seconds, and it needs to be in hours. 57 seconds is 57/60 = 0.95 minutes. 18.95 minutes is 18.95/60 = 0.32 hours. 7 miles/0.32 hours = 22.2 miles/hour. Alternatively, 18.95/7 = 2.71 minutes per mile or 2:42 per mile (minutes:seconds). If your calculator has a conversion button, you can just punch in .1857 and it will convert it directly to hours. You'll find that in most things, if you get the units right, then the calculation is extremely simple (as here). |
| **re: please forgive me for asking this about time and speed....** | huffer
*Aug 2, 2003 3:51 PM* | | First, we get your average time. We need to compare apples to apples, so convert the times to seconds. Yours is 1137 and 1088 respectively. The average is the two times divided by 2 (the # of TT's) or 1113 seconds.
Now, you want the average in miles per hour, so convert the seconds to hours, or fraction of an hour in this case:
1113sec x 1 min/60 sec x 1 hr/60 min = 0.309 hours.
Finally, we want to combine the miles (7 in this case) and hours (0.0309 in this case):
7 miles/0.309 hr = 22.6 miles per hour average.
Nice pace. |
| **A bit unclear:** | elcameron
*Aug 2, 2003 4:01 PM* | | . is that 18:57 out and 18:08 back, or two TTs, 18:57, and 18:08? |
| **Hmmm?** | Atombomber
*Aug 2, 2003 4:45 PM* | | A train leaving Chicago at ....
I thought that was taught in second grade math. Maybe not in USA though. Second year college calculus south of the 49th?
distance = rate x time
therefore, rate = distance / time
1hour = 60minutes = 3600seconds |
| **Who won the war, aay. enjoy your two months of summer, aay. nm** | elcameron
*Aug 2, 2003 5:03 PM* | | |
| **????** | Atombomber
*Aug 3, 2003 12:04 PM* | | First of all, it is Eh?, not aay you hose head. Even your history is incomplete, since the only time that US and Canada battled, the Canadian farmers and fur trappers ran the Americans out of the Northern Territories in a few hours. As to the seasons, where I live we have four distinct seasons with each having their benefits and disadvantages. Southern British Columbia does not differ climatically from the northwest corner of Washington State. Another point deducted for Geography.
Now, I'm going to crack open my Molson and eat my back bacon sammich. |
| **Enjoy** | elcameron
*Aug 3, 2003 2:51 PM* | | your sandwich.
As I enjoy my Ybor gold, and sauteed Yellow tail. |
| **re: please forgive me for asking this about time and speed....** | rogue_CT1
*Aug 2, 2003 6:22 PM* | | Simple....... just use the calculator feature on timetrial.org. |
| |